Правилна употреба и поддръжка на инструменти за щамповане на метал

- 2021-06-21-

В допълнение към разумната структура на матрицата, свръхвисоката точност на производство, добър ефект на термична обработка и правилен избор на щанци и точност на монтаж на части за щамповане,инструменти за щамповане на металне може да пренебрегне правилната употреба и поддръжка на формите.

1. Частите за щамповане трябва да бъдат стриктно проверени преди монтаж и употреба и мръсотията трябва да бъде отстранена, а направляващите втулки и формите на частите за щамповане трябва да бъдат внимателно проверени за добро смазване.

2. Проверявайте редовно въртящата се поставка на щанцата и основата за монтиране на матрицата, за да осигурите коаксиалната точност на горната и долната въртяща се поставка.

3. Съгласно стъпките за инсталиране на матрицата, монтирайте матрицата и матрицата върху въртящата се маса, за да сте сигурни, че посоката на матрицата и матрицата са еднакви, особено частите за щамповане с необходимата посока (некръгла и квадратна) по-голям. Внимавайте да предотвратите грешки при сглобяване и луфтове.

4. Когато ръбът на поансона и матрицата на частта за щамповане е износен, спрете да го използвате и го шлифовайте навреме. В противен случай степента на износване на ръба на матрицата ще се увеличи бързо, износването на матрицата ще се ускори и качеството на щампованите части и животът на матрицата ще бъдат намалени.
5. Формовачът трябва да използва по-меки метали (като мед, алуминий и т.н.), за да направи работни инструменти, когато монтира формата, така че да не повредите разтегнатите части по време на процеса на инсталиране.