Причини за повърхностни драскотини върху метални щамповани части

- 2021-06-30-

Металното щамповане понякога се нарича формоване на листа, но има малка разлика. Така нареченото формоване на листа се отнася до използването на листови материали, тънкостенни тръби, тънки профили и др. като суровини. Методът на формоване на пластмасовата обработка се нарича колективно формоване на листове. По това време деформацията в посока на дебелата плоча обикновено не се взема предвид. И така, какво е причинило повърхностните драскотини в процеса на използванеметална част за щампованес? Нека да разгледаме следните точки:

1. Когато извършвате непрекъснати операции на огъване върху меки материали като медни и алуминиеви сплави, метални частици или измет лесно се прикрепят към повърхността на работната част, причинявайки големи драскотини върху частта. По това време трябва внимателно да се анализира и проучи формата на работната част. Смазочното масло и други условия правят заготовките по-добре да не се появяват частици и измет и дори драскотини.

2. Когато посоката на огъване на металното щамповане е успоредна на посоката на валцуване на материала, на повърхността на детайла ще се появят пукнатини, което ще намали качеството на повърхността на детайла. Когато щамповането и огъването на метал се извършват на две или повече места, ъгълът между посоката на щамповане и огъване на метала и посоката на валцоване трябва да се осигури възможно най-много. Причини за повърхностни драскотини пометални части за щамповане.
3. Когато повърхността на бора се използва като външна повърхност за метално щамповане и огъване, частите са склонни към пукнатини и драскотини; следователно повърхността на бора трябва да се използва като вътрешна повърхност на металното щамповане и огъване, когато металът е щампован и огънат.

4. Ъгловият радиус на матрицата е твърде малък и се появяват следи от удар върху огъващите се части на металния щампован материал. Полирайте матрицата и увеличете радиуса на ъгъла на матрицата, за да избегнете драскотини върху металните щамповани и огъващи се части.

5. Разстоянието между изпъкналата и вдлъбната форма не трябва да е твърде малко. Твърде малката празнина ще причини изтъняване и драскотини. В процеса на щамповане винаги проверявайте промяната на празнината на формата.

6. Когато дълбочината на удара във вдлъбната форма е твърде голяма, повърхността на детайла ще бъде надраскана. Следователно, дълбочината на щанца във вдлъбната форма трябва да бъде подходящо намалена, като същевременно се гарантира, че не е засегната от отскачане.

7. За да могат частите да отговарят на изискванията за точност,метално щампованеи матриците за огъване често се използват в долната част на материала за пресоване. Когато металът е щампован и огънат, пружините на притискащата плоча, отворите на позициониращия щифт, поддържащата плоча и връщащият отвор се притискат в пресованата маркировка. Трябва да се регулира.