Класификация на общата форма на рамката на задното окачване на автомобила

- 2021-08-12-

Независима система на окачване

Конструктивната особеност на системата за независимо окачване е, че двете колела са свързани с интегрална рамка, а колелата са окачени под рамката или тялото заедно с оста чрез еластична система за окачване. Системата за независимо окачване има проста структура, ниска цена, висока якост, лесна поддръжка, промяна на позиционирането на предните колела при шофиране има малки предимства, но поради комфорта и стабилността при работа са лоши, като цяло вече не се използват в модерни автомобили, този видРамка за задно окачване на автомобилсе използва в камиони и автобуси.

Система за независимо окачване

Независимото окачване е, когато колелата от всяка страна са окачени отделно под рамката или тялото чрез еластична система за окачване. Предимствата му са: леко тегло, намаляване на удара на тялото и подобряване на сцеплението на колелото със земята; Меката пружина с малка твърдост може да подобри комфорта на автомобила. Позицията на двигателя може да бъде намалена, центърът на тежестта на превозното средство също е намален, така че да се подобри стабилността на превозното средство; Лявото и дясното колело скачат сами, не са съгласувани, могат да намалят накланянето и вибрациите на тялото. Въпреки това, независимото окачване има предимствата на сложна структура, висока цена и неудобна поддръжка. Съвременните автомобили използват най-вече независима система за окачване, според различната структура на системата, независимата система за окачване може да бъде разделена на тип напречно рамо, тип надлъжно рамо, тип с много връзки и тип свещ.

Система за окачване на напречно рамо

Системата на окачване с носачи се отнася до независимата система на окачване, която колелата се люлеят в напречната равнина на автомобила. Според номера на носача, той се разделя на система за окачване с двоен носач и единичен носач. Единичното напречно рамо има предимствата на проста структура, висок център на преобръщане и силно съпротивление при преобръщане. Но както сега с подобряването на скоростта на автомобила, твърде високият център на въртене ще причини голяма промяна на стъпката на колелото, когато колелото бие, и износването на гумата ще се влоши. Освен това вертикалното прехвърляне на сила на лявото и дясното колело е твърде голямо при рязко завиване, което води до увеличаване на наклона на задното колело, намаляване на страничната твърдост на задното колело и в резултат на сериозното състояние на треперене на опашката при висока скорост.

Системата за независимо окачване с едно рамо се използва широко в системата за задно окачване, но рядко се използва, тъй като не може да отговори на изискванията за шофиране с висока скорост.

Независима система за окачване с двойно рамо според това дали горната и долната част на рамото са с еднаква дължина и разделена на система за окачване с двойно рамо с еднаква дължина и двойно рамо с различна дължина. Системата за окачване с двоен напречен носач с еднаква дължина може да поддържа ъгъла на централния болт постоянен, когато колелата скачат нагоре и надолу, но стъпката на колелата варира значително (подобно на единичния напречен носач), причинявайки сериозно износване на гумите, сега се използва рядко. За неравномерната дължина на системата за окачване с двойни носачи, стига подходящият избор, оптимизирането на дължината на горния и долния носач и чрез разумно оформление можете да направите промените в междуосието и параметрите за позициониране на предните колела в приемлив диапазон на ограниченията, за да се осигури добра стабилност на автомобила при шофиране. Системата за окачване с двойно напречно рамо с неравна дължина е широко използвана в системата за предно и задно окачване на автомобили, някои спортни автомобили и задни колела на автомобили също използват този видРамка за задно окачване на автомобил.

Многораменна система за окачване

Многозвенната система за окачване е система за окачване, която се състои от 3-5 бара, комбинирани за контролиране на позицията на колелото. Типът с много връзки може да накара колелото да се люлее около надлъжната ос на автомобила в две фиксирани ъглови оси, е компромис между напречното рамо и надлъжното рамо, подходящо да изберете оста на люлеещото се рамо и надлъжната ос на автомобила, включен ъгъл образувана от оста, може да получи предимствата на системата за окачване на напречно рамо и надлъжно рамо в различна степен и може да отговори на различните изисквания за производителност на услугата. Основното предимство на системата за многораменно окачване е, че има малка промяна в междуосието и предния колан, когато колелата подскачат, независимо дали автомобилът е в движение или спирачното състояние може да се извърши според намерението на водача да управлява гладко, неговият недостатък е, че колата при висока скорост, когато оста се люлее феномен.

Система за окачване на надлъжно рамо

Системата за независимо окачване с надлъжно рамо се отнася до колелото в надлъжната равнина на структурата на системата за въртеливо окачване на превозното средство и разделена на две форми на единично надлъжно рамо и двойно надлъжно рамо. Системата за окачване с едно надлъжно рамо, когато колелото скача нагоре и надолу, ще доведе до голяма промяна на задния ъгъл на централния болт, така че воланът на системата за окачване с едно надлъжно рамо не се използва. Двете рамена на системата за окачване с двойно рамо обикновено са с еднаква дължина, образувайки паралелна структура с четири пръта, така че задният ъгъл на цапфата остава същият, докато колелото скача нагоре и надолу. Този видРамка за задно окачване на автомобилсе прилага най-вече за волана.

Система за окачване на свещи

Структурата на системата за окачване на свещта включва колела, движещи се нагоре и надолу по оста на цапфата, която е здраво закрепена към рамката. Предимството на системата за окачване на свещи е, че когато системата за окачване се деформира, ъгълът на позициониране на болта няма да се промени, само междуосието и междуосието се променят леко, така че е особено полезно управлението на парното управление да е стабилно и шофирането да е стабилно . Но системата за окачване тип свещ има голям недостатък: това е, че страничната сила, когато колата работи, ще се поема изцяло от втулката на цапфата в цапфата, което води до повишено съпротивление на триене между втулката и цапфата, износването също е по-голямо сериозно. Този тип наРамка за задно окачване на автомобилсега се използва малко.