Различни видове материали за пресови инструменти

- 2021-11-05-

а. Въглеродна инструментална стоманаï¼пресови инструменти)
Въглеродните инструментални стомани, широко използвани в матриците, са T8A и T10A, които имат предимствата на добра обработваемост и ниска цена. Въпреки това, закаляването и червената твърдост са лоши, деформацията при топлинна обработка е голяма и носещата способност е ниска.

b. Нисколегирана инструментална стомана(пресови инструменти)
Нисколегираната инструментална стомана се основава на въглеродна инструментална стомана с подходящо количество легиращи елементи. В сравнение с въглеродната инструментална стомана, деформацията на закаляване и тенденцията към напукване са намалени, закаляването и устойчивостта на износване на стоманата са подобрени. Нисколегираните стомани, използвани за производство на форми, включват CrWMn, 9mn2v, 7CrSiMnMoV (код CH-1), 6crnisimnmov (код GD) и др.

° С. Инструментална стомана с високо съдържание на въглерод и хром(пресови инструменти)
Често използваните инструментални стомани с високо съдържание на въглерод и високо съдържание на хром са Cr12 и Cr12MoV, Cr12Mo1V1 (код D2) и SKD11. Имат добра закаляемост, закаляемост и устойчивост на износване. Те имат малка деформация при топлинна обработка. Те са високоустойчиви на износване микродеформационни щанцови стомани и тяхната носеща способност е на второ място след високоскоростната стомана. Въпреки това, сегрегацията на карбида е сериозна, така че трябва да се извърши многократно уплътняване и изтегляне (аксиално уплътняване и радиално изтегляне), за да се намали хетерогенността на карбида и да се подобри работата на услугата.

д. Високовъглеродна средно хромирана инструментална стомана(пресови инструменти)
Инструменталните стомани с високо съдържание на въглерод със средно съдържание на хром, използвани за форми, включват Cr4W2MoV, cr6wv, Cr5MoV и др. Те имат ниско съдържание на хром, малко евтектични карбиди, равномерно разпределение на карбидите, малка деформация при термична обработка, добра закаляемост и стабилност на размерите. В сравнение със стоманата с високо съдържание на въглерод и високо съдържание на хром с относително сериозна карбидна сегрегация, свойствата са подобрени.

д. Бързорежеща стомана(пресови инструменти)
Високоскоростната стомана има най-висока твърдост, устойчивост на износване и якост на натиск в щампованата стомана и нейната носеща способност е много висока. W18Cr4V (код 8-4-1), W6Mo5 Cr4V2 (код 6-5-4-2, американска марка m2) с по-малко волфрам и 6w6mo5 cr4v (код 6w6 или ниско въглерод m2), високоскоростна стомана с редукция на въглерод и ванадий разработени за подобряване на якостта, обикновено се използват в матрици. Високоскоростната стомана също трябва да бъде изкована, за да се подобри разпределението на карбида.

f. Основна стомана
За да се подобрят свойствата на бързорежещата стомана, малко количество други елементи се добавят към основния състав на бързорежещата стомана и съдържанието на въглерод се увеличава или намалява по подходящ начин. Такава стомана се нарича колективно основна стомана. Те не само имат характеристиките на бързорежеща стомана и имат определена устойчивост на износване и твърдост, но също така имат по-добра якост на умора и издръжливост от бързорежещата стомана. Те са стомана за студена обработка с висока якост и издръжливост, но цената на материала е по-ниска от високоскоростната стомана. Матричните стомани, които обикновено се използват в матриците, включват 6cr4w3mo2vnb (код 65Nb), 7Cr7Mo2V2Si (код LD), 5cr4mo3simnval (код 012AL) ​​и др.

ж. Циментиран карбид и циментиран карбид, свързан със стомана
Твърдостта и устойчивостта на износване на циментирания карбид са по-високи от всеки друг вид стомана, но якостта на огъване и якостта са лоши. Циментираните карбиди, използвани като форми, са волфрамов кобалт. За форми с нисък удар и висока устойчивост на износване могат да бъдат избрани циментирани карбиди с ниско съдържание на кобалт. За удароустойчиви матрици може да се избере циментиран карбид с високо съдържание на кобалт.

Свързаният със стомана циментиран карбид се синтерова чрез прахова металургия с железен прах, добавен с малко количество прах от легиращи елементи (като хром, молибден, волфрам, ванадий и др.) като свързващо вещество и титанов карбид или волфрамов карбид като твърда фаза. Матрицата на стоманено свързания циментиран карбид е стомана, която преодолява недостатъците на лошата якост и трудната обработка на циментирания карбид. Може да се реже, заварява, кове и термично обработва. Стоманено свързаният циментиран карбид съдържа много карбиди. Въпреки че неговата твърдост и устойчивост на износване са по-ниски от тези на циментирания карбид, той все още е по-висок от другите видове стомана. След закаляване и темпериране твърдостта може да достигне 68 ~ 73 HRC.

ч. Нов материал
Материалът, използван в матрицата за щамповане, принадлежи към стомана за студена обработка, която е стомана за матрица с широко приложение, широко приложение и най-много видове. Основните изисквания за ефективност са здравина, издръжливост и устойчивост на износване. Тенденцията на развитие на стоманата за студена работа се основава на свойствата на високолегирана стомана D2 (еквивалентна на Cr12MoV в Китай), която е разделена на два клона: единият е да се намали съдържанието на въглерод и съдържанието на легиращи елементи, да се подобри равномерността на карбида разпределение в стоманата и подчертаване на подобряването на якостта на матрицата. Например 8crmo2v2si на американската компания за ванадиева легирана стомана и DC53 (cr8mo2siv) на компанията за специална стомана Datong в Япония. Другата е прахова високоскоростна стомана, разработена за подобряване на устойчивостта на износване и адаптиране към високоскоростно, автоматично и масово производство. Като например 320crvmo13 в Германия и т.н.