Как да изберем материала на пресовия инструмент

- 2021-11-18-

Изборът наматериали за пресови инструментитрябва да вземе предвид изискванията за използване на частите за щамповане, изискванията за процеса на щамповане и икономичността.

(1) Изберетематериали за пресови инструментиразумно според изискванията за използване на части за щамповане
Избраните материали трябва да позволяват на частите за щамповане да работят нормално в машината или компонентите и да имат определен експлоатационен живот. Следователно, според условията на експлоатация на частите за щамповане, избраните материали трябва да отговарят на изискванията за съответната якост, твърдост, издръжливост, устойчивост на корозия и устойчивост на топлина.

(2) Разумноматериал за пресов инструментизбор според изискванията на процеса на щамповане
За всякакъв вид части за щамповане избраните материали трябва да могат стабилно да формират квалифицирани продукти без напукване или бръчки в съответствие с изискванията на процеса на щамповане, което е най-основното и важно изискване за избор на материал. Следователно следните методи могат да се използват за разумен избор на материал.

â  Пробно изпълнение (материал за пресов инструмент). Съгласно предишния производствен опит и възможните условия, за пробно щанцоване се избират няколко листа, които основно могат да отговорят на изискванията за използване на части за щамповане, и накрая се избира този без пукнатини или бръчки и с нисък процент на скрап. Резултатът от този метод е интуитивен, но има голяма слепота.

â¡ Анализ и сравнение. Въз основа на анализа на свойствата на деформация при щамповане, максималната степен на деформация по време на формоване на щамповане се сравнява с допустимата гранична степен на деформация на производителността на формоване при щамповане на ламарина и въз основа на това, ламарината, подходяща за изискванията на процеса на щамповане на този вид части е избрано.

В допълнение, плочите от една и съща марка или дебелина могат да бъдат разделени на студено валцувани и горещо валцувани. В домашните плочи в Китай дебелите плочи (T > 4 mm) са горещо валцувани плочи, а тънките плочи (T < 4 mm) са студено валцувани плочи (също горещо валцувани плочи). В сравнение с горещо валцуваната плоча, студено валцуваната плоча има точен размер, малко отклонение, по-малко повърхностни дефекти, яркост, плътна вътрешна структура и по-добра производителност на щамповане. (Забележка: t обикновено представлява дебелината в матрицата, например дебелината на шаблона и дебелината на материала могат да бъдат изразени с T.)

(3) Разумен избор на материал според икономическите изисквания
Предпоставката за изпълнение на изискванията за изпълнение на услугата и процеса на щамповане, избраните материали трябва да бъдат възможно най-ниски, с удобен източник и добра икономия, така че да се намалят разходите за части за щамповане