Автомобилно контролно рамо

- 2021-11-08-

Системата за окачване е важна част от съвременния автомобил, която има голямо влияние върху комфорта на возене и стабилността при управление. Автомобилно контролно рамо (Контролно рамо, известно още като люлеещо се рамо) като компонент за кормилно управление и предаване на сила на автомобилната система за окачване, ще действа върху колелото с различни сили към тялото и ще гарантира, че колелото според определено движение на коловоза. Контролното рамо на автомобила свързва колелото и купето на автомобила заедно чрез сферичен шарнир или втулка, съответно. Рамото за управление на превозното средство (включително втулки и сферични глави, свързани с него) трябва да има достатъчна твърдост, здравина и експлоатационен живот.

Структура на автомобилното рамо за управление

1. Стабилизираща връзка

Когато окачването е монтирано, единият край на връзката на стабилизиращата щанга е свързан с напречната стабилизираща щанга през гумената втулка, а другият край е свързан с контролното рамо или цилиндричния амортисьор през гумената втулка или сферичния шарнир. Връзката на напречната стабилизираща щанга се използва симетрично при избора на дома, което може да подобри стабилността на работа.

2. Напречна щанга

По време на монтажа на окачването гумената втулка в единия край на напречната щанга е свързана с рамката или каросерията на превозното средство, а гумената втулка в другата секция е свързана с главината на колелото. Този вид контролно рамо се прилага най-вече към напречната щанга на автомобилно многораменно окачване и кормилна система. Той поема главно напречното натоварване и в същото време направлява движението на колелото.

3. Надлъжна напречна щанга

Надлъжната напречна щанга се използва най-вече за драг окачване за прехвърляне на сцепление и спирачна сила.

4. Единично контролно рамо

Този вид контролно рамо на превозното средство се използва най-вече в многораменното окачване. Две единични контролни рамена се използват заедно за прехвърляне на напречното и надлъжното натоварване от колелата.

5. Вилица (V) рамо

Този вид автомобилно контролно рамо се използва най-вече за горните и долните рамена на независимо окачване с двойни напречни носачи и долното рамо на окачването McPherson. Структурата на вилицата на тялото на рамото предава главно напречно натоварване.

6. Триъгълно рамо

Този вид контролно рамо на превозното средство се използва най-вече в долното рамо на предното окачване McPherson окачване за прехвърляне на напречни и надлъжни натоварвания и контролиране на относителното движение на колелата и тялото.